[vc_row][vc_column][vc_column_text]I mønsteret Kjolecardigan, er det egentlig bare to valg: Knappestolpe eller knyting i livet. Nå har jeg sydd en kjappversjon med knapping, uten knappestolpe! Jeg synes fortsatt originalen er hakket finere og mer elegant, men til enklere hverdagsjakker er kjappversjonen et supert alternativ!

Jakken på bildene er sydd av sort hullømønsterjersey fra Stofflykke, i 100% bomull (link til produktet hos Stofflykke her). Kjempemykt, luftig og behagelig stoff til cardigan!

For å sy denne cardiganen, må du ha mønsteret Kjolecardigan, og du trenger i tillegg kantbånd, kantbåndsapparat og trykknapper.

 

Slik gjør du:

1. Tegn av bakstykket og ermene nøyaktig fra originalmønsteret.

2. Tegn av forstykket til knappestolpemodellen, men lag en ny strek fra skulderen til midt foran, som vist på illustrasjonen:

3. Klipp ut ribbekanten til livet og ermribbene etter måletabellen i mønsteret. Knappestolpen og ribbekanten til halsen skal IKKE klippes ut.

4. Følg punkt 1 – 4 i syveiledningen, uten noen endringer.

5. Bruk et matchende kantbånd, og kantbåndsapparat, og sy fast kantbånd fra den ene siden foran, oppover rundt nakken, og ned igjen på den andre siden, som du ser av illustrasjonen under. Det skal IKKE TREKKES noe i kantbåndet mens du syr, så vær nøye med å mate inn kantbåndet jevnt, uten at det får noe motstand.

Du bør bruke kantbåndsapparat som kun bretter to ganger, slik at kantbåndet legger seg i tre lag. Det bør heller ikke være for smalt. Hvis det blir for tykt og/eller smalt, blir det vanskelig å feste trykknappene. Jeg bruker kantbåndsapparat som bretter fra 38mm bredt kantebånd, til 12 mm ferdigbrettet.

Hvis du ikke har kantbånsapparat, kan du se veiledning for dette på https://idavictoria.no/kantband/ – men jeg vil på det varmeste anbefale et kantbåndsapparat, da det gjør syingen mye raskere og lettere.

5. Brett ribbekanten til livet over på langs, rette mot rette, og sy en søm i begge kortendene. Vreng ribbekanten over til rettsiden, press ut hjørnene og press hele ribbekanten jevn og flat med et strykejern. Du har nå en ribbekant til livet som ligger vrange mot vrange, med vrangsydde ender.

6. Sy fastribbekanten som beskrevet i punkt 6 i syvejledningen. Forskjellen fra originalen er at du nå har en ribbekant som er vrangsydd i endene, så vær ekstra nøye med å matche opp nøyaktig med kanten i hver ende.

7. Sy fast ermribbene, som beskrevet i punkt 7 og 8 i syveiledningen.

8. Punkt 9-14 i den originale syveiledningen skal du hoppe over – nå er det knappene som står for tur! Den nederste knappen skal plasseres midt på ribbekanten i livet, ca 0,5 cm fra kanten. Til knappene oppover kan du bruke målene i knappestolpetabellen for å bestemme avstanden, eller du kan vurdere selv hvor mange og hvor tett du vil ha dem. På cardiganen på bildet her (i størrelse M) brukte jeg 5 knapper, men det kunne godt vært bare 3 eller 4. Hvor den øverste knappen plasseres, kan du vurdere selv, men den bør være omtrent der buen foran begynner å skrå innover mot skulderen.

Fest til slutt alle tråder, og sy inn sømmonn med behov. Jeg pleier å sy inn sømmonnet med noen få sting akkurat der livribben møter knappestolpen/knatbåndet, og resten av sømmonnet presser jeg lett innover med et strykejern.

 

Hvis du syr denne, tagg gjerne #kjolecardigan og @idavictoria.no på Instagram!

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]