Hårbånd

 In Gratisoppskrifter

Et kjempefint restestoffprosjekt, som er enkelt å sy. Om du f.eks. har stoff igjen etter en kjole, kan du sy hårbånd som matcher av stoffrestene! Her får du gratisoppskrift og mønster på hårbånd i både voksen- og barnestørrelse.

Fordi vi bruker strikk i hårbåndet, vil de være fleksible i størrelsen, men ved behov kan du korte ned eller forlenge strikklengden. Målene jeg bruker her passer perfekt til meg og min datter. 😉


Du trenger:
– Stoffrester
– Vliselin (kan sløyfes)
– Flatt strikkbånd

Slik gjør du:
1. Print ut mønsteret fra denne siden, og doble det der det er markert brettekant. (Den stiplede linjen markerer midtbretten på hårbåndet.)
2. Klipp ut to like deler i stoffet du skal bruke.
3. Klipp ut en del i vliselin, etter samme mal. Stryk fast vliselin på baksiden av det ene stoffet. Du kan droppe vliselin, men da vil ikke hårbåndet bli like stivt.
4. Klipp til en 13 cm lang bit av strikkbåndet for voksenstørrelse, 12 cm for barnestørrelse.
5. Legg stoffene mot hverandre, rette mot rette. Fest med nåler, og sy en søm rundt hele, ca 7 mm fra kanten. Når du har sydd langs hele den ene siden, legger du strikken inn mellom lagene, slik at kortenden på strikken ligger kant i kant med kortenden på hårbåndet. Sy en søm langs kortenden som fester strikken. Her kan du gjerne sy flere ganger frem og tilbake for å feste strikken godt. Fortsett videre rundt, men la det være igjen en åpning på den ene langsiden, og la den andre enden være åpen, som vist på illustrasjonen under. Den stiplede røde linjen markerer hvor du skal sy. Den stiplede grå linjen markerer strikken.
6. Få tak i den andre enden på strikken gjennom åpningen i siden, og vreng hele den enden av hårhåndet gjennom åpningen. Stikk deretter strikken inn igjen, og tre den ut gjennom åpningen i den andre enden. Pass på at strikken hele tiden ligger riktig vei, og ikke vrir seg. Akkurat dette er litt krunglete, og det kan være ekstra vanskelig hvis strikken du bruker er myk. Hvis du ikke får til å tre strikke gjennom, kan du bruke en stor stoppenål til hjelp.
7. Når strikken ligger riktig i den andre åpningen, syr du godt fast, slik du gjorde i den andre enden.
8. Vreng hårbåndet gjennom åpningen i siden, press godt ut i sømmene og stryk flatt med strykejern. Brett kanten langs åpningen inn og stryk også denne flat, slik at innbretten går i ett med resten av sømmen.
9. Sy en pen stikning rundt hele kanten av hårbåndet, med en trådfarge som passer til stoffet.

Klikk på bildet for å laste ned mønsteret i full størrelse. Print ut, klipp ut nøyaktig og doble på midtbretten.

 

Tips: Hvis du bruker to forskjellige stoffer, kan hårbåndet brukes begge veier – men velg stoffer som passer godt sammen.

Jeg har noen hårbånd for salg i nettbutikken også, om det er noen som ønsker seg nytt hårbånd, men vil slippe å sy selv. Klikk her for å ta en titt i nettbutikken!

Har du laget noe etter oppskriftene du har funnet her? Legg det gjerne ut på Instagram, og tagg bildet med #idavictoriasDIY og @idavictoria.no!

Recommended Posts
0

Start typing and press Enter to search