Kantbånd kan være en liten terskel å komme over om du ikke har sydd så mye i jersey. Jeg har blitt veldig glad i å bruke kantbåndsapparat på coverstitch-maskinen, og bruker da et kantbåndsapparat som mates med 38mm kantbånd, og bretter 2 ganger, slik at det blir tre lag. Om du ikke har coverstitch, men bruker vanlig symaskin, går det an å kjøpe kantbåndsapparat som du taper fast på symaskinen, og syr med tvillingnål. Med dette apparatet bretter og syr du i samme vending.

Det er også fullt mulig å sy på kantbånd uten dette utstyret. Under følger en veiledning på dette:

1. Klipp til kantbånd, eller bruk ferdigklippede kantbånd på rull. Kantbåndene bør være ca 4 cm brede.

2. Legg kantbåndet inntil det som skal kantes, rett mot rett, som du ser av bildet til høyre. Fest med klyper og sy en overlocksøm langs hele kanten.

3. Brett kantbåndet over kanten, vrange mot vrange.

Når du ser kanten fra siden skal råkanten på baksiden ligge parallelt med brettekanten på forsiden, som på bildet til høyre. På bildet ser du rettsiden på oversiden, der det er to lag kantbånd, mens det på baksiden blir ett lag kantbånd og råkant ytterst.

4. Stryk brettekantene ned med strykejern.

5. Til slutt syr du fast kantbåndet med coverstitchmaskin, med tvillingnål på vanlig symaskin eller med en elastisk søm på vanlig symaskin, f.eks. 3-stegs sikksakk. Denne sømmen skal sys fra rettsiden, og sys så langt inn på stoffet som mulig.

Renklipp endene, og råkanten på baksiden ved behov. Fest og klipp tråder.