[vc_row][vc_column][vc_column_text]Å dele opp mønsterdeler, kan du stort sett alltid gjøre i et mønster. Dette er en god løsning dersom du enten har et stoff du ikke vil bruke så mye av, eller vil bruke opp mindre restebiter. Om du deler en mønsterdel i flere mindre biter, må du legge til sømmonn på de nye mønsterdelene, der du har delt opp mønsteret, som beskrevet under.

Trøyen på bildet er fra mønsteret «Enkel bukse og trøye til barn», og forstykket er delt i tre deler, med et kontraststoff som den midterste delen.

Videre følger veiledning på hvordan du deler opp mønsterldene dine. Du følger denne veiledningen før du begynner på den vanlige syveiledningen i mønsteret.

Slik gjør du:

  1. Tegn først av mønsterdelene nøyaktig fra mønsteret.
  2. Tegn opp nye streker på mønsterdelen, der du ønsker oppdelingen. Bruk litt tid på å finne ut hvor du vil at de nye strekene dine skal være, og se at det blir en fin balanse i oppdelingen. En annen ting du må tenke på når du tegner opp strekene, er at oppdelingen ikke skal treffe midt under ermet, midt på skulderen der ermet skal sys på, eller i andre sømmer. Legg oppdelingsstrekene minst 2-3 cm unna slike steder.
  3. Når du er fornøyd med de nye strekene, tegner du av pilen for trådretning på hver av de nye inndelingene av mønsteret. Skriv også på mønsterdelene hvilken del det skal være, og hva som er opp og ned. Dette er det viktig punkt, da mønsterdelene kan bli ganske ugjenkjennelige når de deles opp.
  4. Klipp etter dine nye streker på mønsteret. På hver side av strekene du klipper opp, skal det legges til sømmonn. Dette kan det også være lurt å notere på mønsterdelene.
  5. Legg de nye mønsterdelene over stoffene du skal bruke, og klipp ut mønsterdelene. Vær nøye med trådretningen, og husk å legge til sømmonn der du delte opp mønsteret.
  6. Legg delene som hører sammen rette mot rette, og sy dem sammen. Press til slutt lett over sømmene.
  7. Nå har du en sammensydd del som er helt lik som om stoffet skulle vært klippet i ett stykke, og du kan gå tilbake til den vanlige syveiledningen og sy sammen plagget som vanlig.

 

På bildet under er nedre del av buksen delt i to, og det samme stoffet er tatt opp i lommen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]