Først må jeg bare si at dette ikke på noen måte er en komplett reiseguide. Innlegget baserer seg på mine egne subjektive oppfatninger og erfaringer etter en tur til Paris i april 2023, med min gode og like stoffgale venninne Linn.

Stoffbutikker

Det viktigste først! Stoffbutikkene. Jeg har ikke tall på hvor mange stoffbutikker vi besøkte, men det var mange! Den største var på fem etasjer, og de minste var på størrelse med et vanlig soverom, og hadde knapt nok gulvplass til å ta mer enn et par skritt inn i butikken. Vi besøkte primært to områder med stoffbutikker, der det lå mange stoffbutikker tett i tett på et lite område.

Hvis det er jersey du er interessert i, er det like greit å holde seg i Norge. Vi kjøpte bare med oss faste stoffer, primært silke, ull og viskose. Det var også et bra utvalg vevd bomull av mange ulike kvaliteter. Skinn var det også mye av, i alle farger! Og om du er ute etter glitter, paljetter og fuskepels er det også mye å finne. Mitt hovedfokus lå på silke, ull og viskose, og det ble med en del av det hjem. Mye av kvalitetsstoffene de selger er overskuddstekstiler fra motebransjen. Prisene lå stort sett litt under norske priser, men veldig billig var det ikke, så stoffshopping i Paris handler mer om å finne unike stoffer du ikke finner andre steder enn å gjøre noen store kupp.

En ting vi IKKE fant noe særlig av var interessant sytilbehør. Det var litt sakser og nåler og noe annet småtteri i noen av butikkene, men det var lite, og ikke noe av det ble med hjem. Til gjengjeld ble det temmelig mange meter stoff med hjem.

 

Alle stoffbutikkene vi var innom tok kort, så det var aldri noe behov for å ha kontanter.

I de fleste av stoffbutikkene var det overveldende mye stoffer, og de var fyllt til randen, fra gulv til tak. Store stoffruller stod stablet innenfor hverandre, og det  var vanskelig å få oversikten. Men jeg syns de fleste butikkene var ganske gode på å merke stoffene, både med pris, stoffkvalitet og mengde.

På veldig mange av stoffbutikkene står det «coupons», som betyr at de ikke selger i metervare, men i ferdige biter, som regel på tre meter. Veldig greit å forholde seg til egentlig, og enklere og raskere å handle.

 

Vi var også på et par stoffbutikker lenger unna. På bildet over, med alle knappene, og bildet med duskene, ser du et lite utsnitt fra en stor butikk som hadde alt man kan drømme om av knapper, bånd dusker og lignende, i alle mulige størrelser og fargenyanser. Vi kjøpte ikke noe der, men det er en sånn butikk man ville gått til om det var noe helt spesifikt man trengte til et prosjekt. Den het «Ultramod» og lå på 3-4 rue de choiseul – 75002 Paris.

De andre bildene viser mange ulike butikker, i begge de to butikkområdene vi var i.

Stoffområdene

Vi (og med vi mener jeg egentlig bare Linn) pinnet en del stoffbutikker på et Google maps-kart på forhånd. Under her er bildeutsnitt av de to områdene vi fokuserte mest på. 

På kartet til høyre ser du Monmartre-området, som vi hadde gåavstand til fra hotellet. For å komme til det andre området tok vi metroen til Bonne Nouvelle.  Det er garantert mange flere butikker som også er verdt et besøk, men det er jo grenser for hvor mye man rekker over.

 

Klikk her for å få opp hele google maps-kartet.

Hotell

Det er helt sikkert mange andre fine steder å bo i Paris, men vi var kjempefornøyd med hotellet vi bodde på, og jeg vil på det varmeste anbefale det til flere. Hvis jeg skal tilbake, kommer jeg til å bestille rom på det samme hotellet, kanskje til og med be om akkurat det samme rommet (605). Hotellet het Terrass Hotel, og ligger på Monmartre, med Monmartre-kirkegården som nærmeste nabo, og en helt fantastisk utsikt, med Eifeltårnet i sentrum. Vi betalte litt ekstra for oppgradering til utsikt og rom med ekstra sitteområde. Det var det verdt! 

Hotellrommet vårt hadde også en knøttliten balkong, som akkurat hadde plass til to stoler og et lite bord, og som hadde sol hele dagen (når det var sol da). Helt nydelig å sitte der ute. 

Rommet hadde også kaffemaskin, vannkoker og minibar (som jeg aldri bruker som minibar, men som kjøleskap) – så derfor kunne vi ha litt ost og spekemat fra den lokale butikken på rommet, og spiste flere frokoster og lunjser på den lille balkongen.

Link til hotellet – Terrass Hotel.

 

Språk

Jeg hadde regnet med å treffe på en litt større andel engelsktalende franskmenn, men det var veldig mange som ikke snakket et ord engelsk. Jeg fikk god bruk for de få ordene og frasene jeg kan, og hadde jeg visst hvordan nivået var hadde jeg jobbet litt hardere med språket på forhånd, og i alle fall lært meg mer stoffrelatert, som f.eks.:

 • Hva er meterprisen?  («Quel est le prix du mètre?»)
 • Hva er innholdet i dette stoffet? (Que contient le tissue?)
 • Det er også veldig greit å kunne tallene på fransk på forhånd, så kan du f.eks. si «deux mètres» om du vil de skal klippe to meter osv.
 • «Soie» er silke (uttales «soa»)
 • «Laine» er ull
 • «Cuir» er skinn
 • De andre stoffkvalitetene var det stort sett greit å finne ut av uten noen forkunnskaper. (Bomull = coton, Viskose = viscos f.eks. Polyester og acryl tror jeg het omtrent det samme, men de styrer jeg uansett langt unna.)
 • «Tissus» = stoff
 
Ellers er «bonjour», «merci» og «au revoir» greit å bruke en del, for høflighetens skyld. 
 
Om ikke oversettelsene mine her er det mest riktige å si, blir det i alle fall forstått.

Museer

Veldig mange muligheter for museumsbesøk i Paris, men jeg er veldig fornøyd med det lille utvalget vi fikk med oss. Dette er museene/utstillingene vi var på, og som jeg absolutt vil anbefale:

 • Musée Yves Saint Laurent Paris – Utstilingen vi så het «Gold» og står fra 14.10.2022 to 14.05.2023. Veldig gøy å komme så tett på alle de fantastiske kreasjonene. Link til museet.
 • «1997 Fashion big bang på Palais Galliera – En utstilling om motehistorie, kun med året 1997 i fokus. Veldig mange forskjellige store designere var representert, og det var utrolig gøy å se. Man kom veldig tett på de fleste plaggene, uten noe glass mellom, så det var mulig å studere detaljer grundig. Utstillingen står fra 07.03 – 16.07.2023. Link til utstillingen.

 

Vær obs på at det ofte er lurt å bestille billetter til museumene på forhånd. Vi hadde f.eks. tenkt til å dra innom Dior-museet også, men det var helt utsolgt. MEN vi var innom Diorbutikken, og det var omtrent som å gå på et museum. Utrolig stor og lekker butikk. (Men når en enkel bøttehatt koster over 10.000 kroner holder det lenge å se.)

Andre attraksjoner

Det er jo faktisk en god del annet fint å se på i Paris også. Eifeltårnet gikk vi bort til, men ikke opp i. Forferdelig mye mennesker og lange køer, og om man vil opp i høyden er det mange andre fine steder man får utsikt. Triumfbuen er i grunnen ikke så veldig spennende, men vi så den fra en busstur en dag, og kan krysse av den på lista også.

Den andre kvelden hadde vi billetter til middag og show på Moulin Rouge. Det var utrolig gøy å få med seg! God mat, god stemning og imponerende og underholdende show. Og mye flotte kostymer å se på. Obs! De er som regel utsolgt langt frem i tid, så billetter må bookes i god tid i forveien.

Vi var på et par ikke-sømrelaterte utstillinger også, som var verdt å få med seg. Disse museene krydde dessuten ikke av folk, så det var fint å gå og rusle i ro og fred der:

 • Salvadori Dalí – Veldig innholdsrik og interessant museum. Ligger i Monmartre-området, med gåavstand fra hotellet.
 • Musée d’Art Moderne de Paris – Stort museum, med både en veldig stor og interessant fast utstilling + en midlertidig utstilling. Den faste utstillingen var gratis.
 
 

Dine tips?

Som nevnt i starten er jo dette bare en helt subjektiv reiseguide som tar for seg det jeg og Linn opplevde på denne turen. Har du andre tips? Kommenter under her, så flere kan ta del i det. Skriv navn på sted/attraksjon, og en kort oppsummering av hva det er.

 

Håper noen kan ha nytte av dette!

 

– Ida Victoria