Jeg elsker å lære meg nye håndtverk. Silketrykk hadde jeg aldri prøvd før, men forrige helg var jeg så heldig å få gå på kurs hos Unni Strand. Kjempegøy å lære hele prosessen, og å få trykke egne motiver!

Det er ganske plass- og utstyrskrevende å drive med silketrykk, og det blir mye søl – men når man først kommer i gang er det utrolig moro. For å ta hele prosessen veldig kjapt: Du trenger silketrykkramme som settes inn med en spesiell emulsjon. Emulsjonen må stå på et mørkerom i minst ett døgn før man kan fortsette. Motivet du skal bruke, må bearbeides i photoshop og printes ut på gjennomsiktige ark. Når du er fornøyd med motivet, og emulsjonen har tørket i 24 timer, skal rammen belyses med motivet. Til dette trengs det lysbord med lysrør med ultrafiolett lys. Utskriften legges på lysbordet, rammen plasseres over, og motivet belyses. Deretter må motivet spyles ut. Når rammen er spylt og tørket, kan man endelig trykke. Spesielle silketrykkfarger for tekstil må blandes ut, rammen med motivet plasseres over stoffet du skal trykke på, og du drar en rakel med farge over. Til slutt må motivet tørke, før det fikseres ved å stryke over med strykejern.

Venstre: Trykkeramma festes til bordkanten. På bordet skal stoffet plasseres. Midten: Farge er dratt over motivet. Høyre: Ferdige trykk til tørk, i bakgrunnen står farger og utstyr.

Det er med andre ord ikke bare bare å prøve seg på silketrykk hjemme – men nå som jeg har gått på kurs, har jeg selvfølgelig lyst til å starte med det selv også… 😀 I første omgang får jeg nøye med med å sy av alle stoffbitene jeg trykket på hos Unni Strand i helgen. Motivene jeg har brukt er av reventegningene mine som jeg har brukt en del tidligere også, men jeg tegnet en del nye og bearbeidet dem spesielt for silketrykk. Det ble to nåleputedesign, et motiv av rever på fest, og et med rever som driver med håndarbeid, i tillegg til et lite motiv med en rev og Sting & Ting-logoen.

Over ser dere en transperent med motiv, klar til å belyse rammen. Under ser dere det samme motivet trykket på to forskjellige stoff.

Jeg er imponert over hvor tydelig detaljer og skrift kom frem på trykkene. Det blir jo en del feiltrykk også, om man f.eks. har dratt ujevn fargemengde over motivet, stoffet eller rammen foskyves litt, eller man tar i for hardt eller for løst, men jeg fikk til mange trykk jeg er kjempefornøyd med.

Ett av nåleputedesignene – Pin it!
Pute i lin, som jeg skal ha i sofaen på systua.

Konklusjon: Veldig fornøyd med revene. Dette er kjempegøy å holde på med, og jeg vil silketrykke mye mer!

Noen av silketrykkproduktene ligger ute i nettbutikken, og flere kommer.