Endelig har jeg løst skjerfproblemet vi har hatt her i det siste! Det har vært protester mot strikkeskjerf (ikke myke nok) og de med hals og lue i ett som vi brukte mye de forrige vintrene, har det plutselig også blitt uaktuelt å ha på seg. Tre år og sterke meninger. Flere som kjenner seg igjen? Men klær må hun jo ha, så da får mor prøve å tilpasse seg.

Denne halsen er designet for å sitte løst, men inntil halsen, og med akkurat nok, men ikke for mye stoff. På innsiden har jeg brukt en myk og god merinoull, og på utsiden har jeg fargerik, mønstret bomullsjersey. Jeg ville ha knapping bak, slik at den er enkel å smette på, selv etter at lua og andre klær er på. Når det gjelder størrelsen, vil jeg egentlig si den passer alle barn. Jeg har satt inn to sett med trykknapper innenfor hverandre, slik at den blir justerbar. Den sitter fint på 3-åringen min, og jeg ser at den godt kunne vært brukt på yngre barn også, samtidig som den faktisk sitter ganske bra på meg også (selv om jeg ville gjort den litt større om jeg skulle sydd til voksen). Jeg vil si innerste hakk passer for ca 1-4 år, mens ytterste passer fra ca 4-12 år – så om du har et større barn, kan du gjerne droppe de to ekstraknappene for den minste størrelsen.

Her kommer gratisoppskrift og mønster på Sting & Ting-hals

Du trenger:

Slik gjør du:

  1. Print ut mønsteret og klipp det ut nøyaktig. Mønsteret er inkludert sømmonn på 0,7 cm. Pass på at du velger «actual size»/100% når du skal skrive ut.
  2. Brett stoffet du skal bruke dobbelt, og legg mønsteret inntil midtbretten. Stoffet skal altså klippes dobbelt så stort som mønsterdelen. Vær nøye med at mønsteret er lagt riktig, både med tanke på trådretning og motiv. Klipp ut to like deler – én i ytterstoffet og én i innerstoffet.
  3. Stryk på en bit vliselin på hver av endene, på vrangsiden av stoffene. Dette stabiliserer stoffet der trykknappene skal være, og forhindrer rakning. Du må minst ha vliselin på den ene av delene, men det beste er på stryke det på alle fire endene. 
  4. Legg mønsteret over stoffet igjen slik at det ligger nøyaktig kant i kant, og merk av punktene for knapper, slik at markeringen synes på rettsiden. Gjør dette på begge endene av stoffstykket. På den ene siden markerer du fire knappepunkter, mens på den andre markerer du bare de to ytterste, slik: 
  5. Legg de to skjerfdelene mot hverandre, rette mot rette, og fest med nåler. Når du skal sy sammen slike stoffer, er det best å bruke overlock, men har du ikke det, kan du bruke elastisk søm på vanlig symaskin. Sy en søm rundt nesten hele, men la det stå igjen en liten åpning midt på den kortenden der det er fire knappemarkeringer (dette vil bli undersiden når halsen kneppes).
  6. Vreng skjerfet gjennom åpningen, og press sømmen godt ut i hjørnene.
  7. Sy igjen åpningen for hånd, eller med vanlig rettsøm.
  8. Fest trykknapper på merkene du markerte i punkt 4. På den siden med bare to markeringer, skal det være hannknapper, med festedelen av knappen på innsiden. På siden med fire markeringer, skal det være hunnknapper, med festedelen av knappene på yttersiden.

Håper det var en forståelig og grei oppskrift, og at de som prøver seg på å sy denne halsen får masse glede av den!

 

Har du laget noe etter oppskriftene du har funnet her? Legg gjerne ut bilde på Instagram, og tagg med #idavictoriasDIY og @idavictoria.no