I mange symønster er det i utgangspunktet ikke nødvendig, og ikke meningen at man skal ha strikk i linnigen på skjørt eller bukser i jersey. Noen gang vil man allikevel ha det, og det kan være flere grunner til at strikk vil fungere bedre enn å ikke ha det. Noen grunner til å ville legge inn strikk, kan være at man syr plagget litt for stort, for å ha litt å gå på. Det kan også være dårlig stretch/lav «recovery» i jerseystoffet man bruker. Noen ganger er det også  litt vel mye stretch, slik at plagget ikke holder seg på plass. På bildet over er buksen og trøyen sydd i jersey av merinoull, som har en litt «løsere» stretch enn vanlig jersey, og som derfor gjerne kan få en strikk i livet.

Mine mønster som sys med linning uten strikk, er:

Det vil i de fleste tilfeller fungere bra uten strikk i linningen i disse plaggene, men om man allikevel vil legge inn en strikk i livet, kan det gjøres på følgende måte:

1. Før du syr sammen ribbekanten i livet, kast over kanten på begge kortendene, enten med overlock eller med sikksakk på vanlig symaskin.

2. Brett ribbekanten til linningen over på midten på vanlig måte, rette mot rette. Sy en søm med smal sikksakksøm på vanlig symaskin, men ikke langs hele kortsiden, som ellers. Begynn på enden, sy ca 2 cm, lag et opphold på 1-3 cm (avhengig av strikkbredde og linningbredde), og sy videre til den andre enden.

Det er viktig at oppholdet i sømmen kun blir på den ene halvdelen av linningen, altså den delen som blir på innsiden av buksen/skjørtet når du bretter den dobbel. Det er også viktig at det er søm nederst, der linningen skal sys fast i plagget.

3 Kløyvpress sømmen du nettopp sydde.

4. Brett ribbekanten vrange mot vrange, og sy den fast som en helt vanlig ribbekant. Pass på at åpningen i ribbekanten kommer på innsiden av plagget, midt bak.

5. Du har nå en ribbekant som er sydd fast på vanlig måte, med en pen åpning midt bak på innsiden. Denne åpningen skal du nå tre en strikk gjennom. Finn ut hvilken strikklengde som passer, og klipp strikken i riktig lengde, men la det være ca 1 cm ekstra på enden. Bruk en strikk som passer bredden på ribbekanten, tre den gjennom åpningen ved å bruke en sikkerhetsnål til å føre tråden gjennom. Pass på at strikken ikke vrir seg noe inne i ribbekanten. Før strikken hele veien rundt, og ut igjen av samme hullet.

6  Legg endene av strikken flatt mot hverandre, med ca 1 cm overlapping, og sy en sikksakksøm som fester dem sammen. Før endene av strikken inn i hullet, og fordel strikken jevnt rundt i linningen. Eventuelt kan du bruke hullstrikk, og sy på en knapp i den andre enden, om du vil ha en justerbar strikk i livet.

 

Du kan velge om du vil sy igjen åpningen, eller om du vil la den være åpen. Hvis du tar den være åpen, kan du enkelt justere strikken ved behov senere.