Jeg er kjempefornøyd med min hjemmesydde yogamattebag, og vil dele fremgangsmåten med dere! Fordi matter er av ulik bredde og tykkelse, må du ta mål av din egen matte for å lage mønsterdelene. Den første baggen jeg lagde, som du ser på bildet under, var til ullmatta mi, som er en del tykkere enn den jeg viser her i tutorialen. Matten under er en tynnere gummimatte, men fremgangsmåten og baggen er ellers lik.

Når du velger stoff, er det best å velge noe tykt og fast. Ikke bruk jersey til denne baggen. Tenk på om du trenger at den tåler vann og vær, eller om du greier deg med et tykt bomullsstoff. Jeg har brukt softshell, som er både solid og vannavstøtende.

Du trenger:

  • Yogamatte
  • Stoff – tykt og fast
  • Glidelås som er like lang som matta (eller lenger)
  • 2 D-kroker
  • Reim (den jeg har brukt her er fra en gammel, utslitt gymbag)

Sømmonn på 1 cm er beregnet i alle mål oppgitt. Det er kun brukt vanlig rettsøm på hele baggen.

Mål lengden på matten din, og omkretsen rundt. Det kan være lurt å måle med matten litt løst rullet, slik at du har noe å gå på. Noter målene, og legg til 8 cm på lengdemålet, og del omkretsen på to. Grunnen til at vi legger til såpass mye som 8 cm er litt sømmonn, men mest fordi det må være litt plass rundt matten for at du skal få den ut og inn av baggen.

Klipp ut to like rektangler i stoffet ditt, som er like lange som matten + 8 cm, og like brede som omkretsen på matten din delt på to.

Klipp ut to strimpler som er like lange som rektangelet, og 6 cm brede.

Fest de tynne stoffstrimlene til glidelåsen, rette mot rette, som vist på bildet under. Det gjør ingenting om glidelåsen din er for lang, som vist her.

Bruk glidelåsfot på symaskinen, og sy fast de tynne stoffstrimlene på hver side av glidelåsen. Brett deretter strimlene utover, bort fra glidelåsen, og sy en stikning på oversiden, parallelt med glidelåsen.

Stikningen får stoffet til å ligge pent, og ikke komme i veien for glidelåsen, og fester sømmonnet på innsiden.

Mål bredden på arbeidet du har sydd til nå, og klipp ut to stoffbiter som er dette målet x 4 cm. (I mitt eksempel blir det 9×4 cm.)

Sy fast de to små rektanglene du nettopp klipte til, i hver ende av glidelåsen. Sy fast stoffene rette mot rette. Vær ekstra forsiktig når du syr over glidelåsen. Brett utover og avslutt med en toppstikning på begge sider, som du ser av bildet under.

Nå skal de store rektanglene sys fast på hver side av glidelåsstykket du har sydd ferdig. Pass på at et eventuelt motiv vender oppover mot glidelåsen på hver side. Sy fast med en søm på hver langside.

Når begge sidene er sydd på, har du et arbeid som ser slik ut:

Trekk sidestykkene godt utover fra glidelåsen, og sy en toppstikning over begge sømmene du nettopp sydde, slik at det ser slik ut:

Nå skal hempene sys fast. Klipp to rektangler på 10×15 cm, og brett de på langs, slik:

Sy en søm ca 0,5 cm fra kanten på begge langsider av hempene.

Tre en D-krok inn på hver av hempene, og sy de fast på hver side av glidelåsen, som du ser av bildet under. Sømmen skal legges innenfor sømmonnet, ca 0,5 cm fra kanten. Dette blir ganske tykt, så sy forsiktig. Bruk hjulet på symaskinen og prøv deg frem dersom du er usikker på om symaskinen din tåler tykkelsen. Sy flere ganger frem og tilbake så hempene sitter godt.

Nå skal baggen sys sammen i bunnen. Legg hele arbeidet slik at langsidene møter hverandre, rette mot rette. Sy en søm langs hele, slik at du får et sylinder med åpning i begge sider.

Mål omkretsen rundt åpningen, og lag deg en papirmal som har samme omkrets. Bruk gjerne passer, eller finn noe rundt med omtrent samme omkrets, som du kan tegne rundt. Lag en ny strek 1 cm utenfor det som viser omkretsen. Klipp ut to like sirkler etter malen.

Nå skal sirklene sys fast i hver ende av yogabaggen. OBS, ha glidelåsen åpen før du syr fast disse. Legg sirkelen inntil enden på sylinderen, rette mot rette. Det er vanskelig å feste klyper eller nåler rundt hele, men fest gjerne med en klype øverst, slik som på bildet over, så vet du at sirkelen havner riktig vei. Sy sakte og bruk god tid på å lage en jevn sirklel. Igjen: Vær forsiktig over det tykkeste partiet, der hempene er festet!

Når begge sirklene er sydd fast, som vist på bildet over, kan du vrenge yogabaggen utover.

Fest en reim i D-klypene, og du er ferdig og bagen er klar til bruk!

Recommended Posts